ΕΡΤ σε ελεύθερη μετάδοση

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

 Δημήτρης Μπελαντής

 

Όπως καταλαβαίνετε,η έννοια της κομματικής οργάνωσης και του κομματικού μέλους στην χώρα οπου ζούμε έχει εξαχνωθει τελείως. Πχ στο δημοψήφισμα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Σεπτεμβρίου μπορεί να ψηφίσει όχι μόνο το ήδη ενεργό κομματικό μέλος αλλά και αυτός που πληρώνει μια μικρή συνδρομή και γράφεται ως μέλος την ίδια μέρα της ψηφοφορίας. Αυτο το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο προηγούμενο τρίτο συνέδριο του το 2022.Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το κάνουν εδώ και πάνω από δεκα- δεκαπέντε χρόνια. Η συμμετοχή αυτού του "δήθεν μέλους" πέρα από την εκλογή αρχηγού είναι απολύτως ανύπαρκτη. Δεν πρόκειται κατά κυριολεξία για κομματικό μέλος αλλά για εκλέκτορα αμερικανικής εμπνευσης. Το μοντέλο πρωτοδοκιμασθηκε στις αρχές του2004 με την δημοψηφισματικη εκλογή του Γ.Παπανδρεου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ...χωρίς καν αντίπαλη υποψηφιότητα.

Το καθεστώς αυτό λέγεται θεωρητικά μεταδημοκρατια με βοναπαρτικες και ολοκληρωτικές τάσεις.

Εξαίρεση στη διαδικασία εκλογής του ηγέτη (Γραμματέα της ΚΕ) αποτελεί ακόμη το ΚΚΕ,αλλά αυτό έχει άλλου είδους προβλήματα.

ΥΓ Πέρα από όλα τα άλλα τραγικά,  μπορεί σε αυτήν την διαδικασία οποίος έχει οικονομικούς πόρους και δυνατότητα κινητοποίησης κόσμου να διεμβολισει ένα κόμμα και να καθορίσει την εκλογή του αρχηγού του μέσα από στίφη ανωνύμων μελών παρέχοντάς τους το αντίστοιχο του "σίτου" όπως στην εποχή των πατρικίων και πληβείων στην Ρωμη. Οχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου