ΕΡΤ σε ελεύθερη μετάδοση

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

 

Την  Ιστορίας μας να την διηγείσαι και να κλαις

Παρακάτω σας θυμίζω ότι συνέβη πριν 9 χρόνια . Ο λόγος για τα Πολιτικά Κριτήρια που κρίνουμε το συνολικό έργο του Δήμαρχου Περγάλια , των Αντιδημάρχων και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τα Πολιτικά Κριτήρια  είναι αναγκαία πρώτα για την γνώση αν υπάρχει των ψηφοφόρων και στην συνέχεια για την «δίκη» των πεπραγμένων της Απερχόμενης Δημοτικής Αρχής που θα την κρίνουν άξια επανεκλογής  ή ένοχη που πρέπει να καταδικαστεί με εκτόπιση από την Δημοτική Εξουσία. 
Με το ίδιο σκεπτικό και όσοι τρέχουν να συνδράμουν ως υποψήφιοι για την επανεκλογή της υφιστάμενης Δημοτικής Αρχής πρέπει αν κριθούν με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά.
Γιατί η Ιστορία διδάσκει και γιατί οι Έλληνες έχουν απέχθεια στην ιστορία και κυρίως στην αναγνώριση των λαθών του . Επειδή ξεχνούν και θυμούνται μόνο την τσέπη τους και την ηθική του ατομικισμού τους, είπα να σας ξύσω λίγο την μνήμη και να ρωτήξω . τι έκανε ο Περγάλιας και η Δημοτική Αρχή σε σχέση με αυτήν την ιστορία της; Μόλυνσης του ποταμού και της καταδίκης των Βιομηχάνων αλλά και των υπολοίπων που την σκαπούλαραν κατά περίεργο τρόπο, που πρέπει να τους δώσουμε συχαρίκια και να τους ξαναψηφίσουμε;

Η Ιστορία – σκόρπιες εικόνες

Η ιστορία του Ασωπού ξεκινάει από την περίοδο της Χούντας, όπου με νόμο του 1969 έδωσε στην βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων που δημιούργησε την άδεια να απορρίπτονται χημικά-τοξικά απόβλητα των βιομηχανιών στον ποταμό Ασωπό.

Βεβαίως μέχρι και σήμερα ουδέποτε ελέγχθηκαν σοβαρά οι βιομηχανίες εάν τηρούν τον νόμο ή ουδέποτε μέχρι τώρα τους …επιβλήθηκε. Από την Ασωπία Βοιωτίας μέχρι και τον Ωρωπό εκτείνεται (από υδρολογικές έρευνες που έχουν γίνει) μία ενιαία υπόγεια λίμνη μεγέθους σχεδόν Ευβοϊκού Κόλπου, η όποια  από την ΕΤΒΑ τα τέλη ΄60 αρχές ΄70 είχε χαρακτηριστεί ως στρατηγικό απόθεμα πόσιμου νερού για την υδροδότηση της Αττικής.

Η περιοχή ολόκληρη από την Θήβα μέχρι και τον Ωρωπό βρίθει γεωτρήσεων και για υδροδότηση κατοικιών και για υδροδότηση βιομηχανιών αλλά και για άρδευση των καλλιεργειών. Τραγική λεπτομέρεια: Το πλήθος των προϊόντων της περιοχής αφορούν καρότα, πατάτες και κρεμμύδια που ως βολβοί αποτελούν το πλέον επικίνδυνο προϊόν για απορροφητικότητα βαρέων μετάλλων και άρα εξασθενούς χρωμίου με κύριο προϊόν επικινδυνότητας και δυνατότητας σε απορροφητικότητα βαρέων μετάλλων το καρότο (στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις καλλιέργειες καρότου για την αποκάθαρση γαιών από βαρέα μέταλλα και στη συνέχεια απορρίπτουν το προϊόν), ενώ τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα προϊόντα αυτά που δέχονται τις τιμές βαρέων μετάλλων με τον τρόπο που τα δέχονται τα προϊόντα της περιοχής είναι αποκαρδιωτικά.

Ο ιερέας των Οινοφύτων πατήρ Γιάννης Οικονομίδης έχει κάνει μία μελέτη θνησιμότητας από τα αρχεία ταφής του χωριού του και σε συνδυασμό με μελέτη της παιδικής νοσηρότητας στην περιοχή αλλά και της μελέτης θνησιμότητας που τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού αποδεικνύεται η εκτίναξη κρουσμάτων καρκίνου και παιδικών ασθενειών που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση και γενεσιουργό αιτία με το εξασθενές χρώμιο και τα άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που έχουν τρεις τρόπους να διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμα και να προκαλούν σοβαρούς και αμετάβλητους κυτταρικούς εκφυλισμούς. Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω της αναπνευστικής οδού, ο άλλος μέσω της πόσης και ο τρίτος με την επιδερμική επαφή κατά το πλύσιμο, άρα δεν υπάρχει τρόπος προφύλαξης από το κοινό παρά μόνο μέσω καθολικής και σοβαρής αντιμετώπισης του προβλήματος στη ρίζα του.

Σύμφωνα με την μελέτη του Πατέρα Ιωάννη από τα αρχεία ταφής των Οινοφύτων προέκυψε μία αύξηση της τάξεως του 40% έως και το 2005, ενώ σύμφωνα με την μελέτη Λινού στους 474 θανάτους της δεκαετίας 1999-2009, πολύ πάνω από το 90% η αιτία θανάτου ήταν καρκίνος και μάλιστα σε μορφές καρκίνου που είχαν άμεση σχέση με το εξασθενές χρώμιο.

Μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις για το «toxic river» του Ασωπού, οι κάτοικοι των Ωρωπού και των Οινοφύτων στράφηκαν με όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου η οποία εξέτασε διεξοδικά τα στοιχεία και κατέληξε σε καταδίκη του ελληνικού δημοσίου ως προς την τακτική του γύρω από το ζήτημα του Ασωπού, διαβεβαίωσε πως το θέμα προχωράει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ ταυτόχρονα ηΕπιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε την χώρα μας για παραβάσεις σε βάρος του στοιχειώδους δικαιώματος των πολιτών της στην …υγεία το 2013. Μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η συμμόρφωση της χώρας μας…

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε τον Οκτώβριο του 2012, ανεβλήθη επανειλημμένα, συνέχισε το 2013 και εκδικάστη εκ νέου στις 4 Ιουνίου 2014. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της καθυστέρησης …είναι η 19η φορά…

Το κατηγορητήριο περιελάμβανε 15 βιομήχανους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρείες: EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε., ALUMINCO A.E., I.C.R. ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΒΕΕ, ΠΡΟΤΑΛ ΑΒΕΕ, ΓΑΛΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΒΕΕ, BERLING ABEE, VIOMETALE ΑΒΕΕ, ΕΛΒΑΛ Α.Ε., Μ.Ι. ΜΑΪΛΗΣ ΑΕΒΕ, ΒΑΦΙΚΗ Α.Ε., ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ, PROFILCO AE, ΜΑΣΤΕΡΣΟΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (ΕΑΒ) Α.Ε., BLK ΒΙΟΜ. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.

Η αντίδραση των κατοίκων

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά από 8 μήνες και 22 δικάσιμες ημέρες αποπερατώθηκε η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Θήβας με 15 εργοστασιάρχες που κατηγορούνται από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και μετά από μηνυτήρια αναφορά της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, για επικίνδυνη ρύπανση με το άκρως τοξικό και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, των επιφανειακών υδάτων, του υδροφόρου ορίζοντα και του Ασωπού ποταμού, με τις γνωστές συνέπειες και στην υγεία των κατοίκων και στην οικονομία της περιοχής από Οινόφυτα μέχρι Ωρωπό. Η απόφαση ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, ότι θα εκδοθεί την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 στις 12 το μεσημέρι.

Αυτή η απόφαση, εάν έχει αξιολογηθεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θα ανοίξει επιτέλους τον δρόμο για την απορρύπανση του Ασωπού ποταμού, ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος που συνεχίζεται και υποθάλπεται από το έτος 1969!

Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία όλων και των μελών της Ομοσπονδίας και των κατοίκων στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Θήβας, όπου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκδοση της απόφασης. Η μεταφορά θα γίνει με πούλμαν της Ομοσπονδίας από τα γραφεία της, με αναχώρηση στις 10:30 το πρωί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου