ΕΡΤ σε ελεύθερη μετάδοση

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΝΤ: "Τον χρόνο 2045 ίσως έρθει η πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα"!!!

Στη νέα έκθεσή του, το Ταμείο αναγνωρίζει τη «σημαντική πρόοδο» της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τις «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας, τονίζει, όμως, ότι απαιτούνται νέες παρεμβάσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δείχνοντας προς νέα μείωση μισθών και νέες ανατροπές στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 32 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει η ελληνική οικονομία στα μέσα επίπεδα «οικονομικής αυτάρκειας» της ευρωζώνης, αλλά ακόμη και τον χρόνο 2045 θα είναι μια ελλειμματική χώρα όσον αφορά στις καθαρές εξωτερικές της υποχρεώσεις.
Xρηματοδοτικό "κενό" στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με τους Ευρωπαίους υπολογίζεται στα 3,8 δισ ευρώ αλλά σύμφωνα με το ΔΝΤ φτάνει στα 4,6 δισ ευρώ, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι αυτό το "κενό" μπορεί να καλυφθεί εφόσον ληφθούν τα μέτρα που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι για τη περαιτέρω μείωση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Η ουσία είναι ότι το "κενό" του 2014 μπορεί να καλυφθεί είτε με το "μαξιλάρι" από τα αδιάθετα κονδύλια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είτε με εκδόσεις εντόκων γραμματίων από την Αθήνα είτε ακόμα και με νέο δάνειο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ανοίγοντας παράθυρο νέας χρηματοδότησης από το 2014 και μετά, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το Βερολίνο ενώ είναι κάθετα αντίθετο με το ενδεχόμενο "κουρέματος", συζητά το ενδεχόμενο νέου δανείου αλλά υπό όρους που σίγουρα θα είναι το ίδιο σκληροί με του ισχύοντος Μνημονίου. Όσο, δε, για το ενδεχόμενο να καλύπτει η Ελλάδα τις δανειακές της ανάγκες με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελέσει έσχατη λύση, με δεδομένο ότι η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2020.



Η Ελλάδα πέτυχε... ''πλεόνασμα'' με την βοήθεια κονδυλίων ΕΕ!Σύμφωνα με το Reuters (12 Αυγ. '13), στο περιβόητο πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού των πρώτων επτά μηνών 2013, δεν μετρήθηκαν οι πληρωμές τόκων, η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, ενώ περικόπηκαν οι πρωτογενείς δαπάνες κατά 10%. Επίσης προστέθηκαν στο ''πλεόνασμα'' οι (μεγαλύτερες του αναμενόμενου) επιδοτήσεις από την ΕΕ για έργα που δεν έγιναν και η εφάπαξ επιστροφή των τραπεζών της Ευρωζώνης, απο τα κέρδη τους επάνω στα ελληνικά ομολογα. Και όλα αυτά ενώ η φορολογία υπολείπεται των στόχων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των φόρων, για το τρέχοντα χρόνο, δεν έχει πληρωθεί από τους φορολογούμενους.

πηγη:Kalami.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου